Kvinnor möter kvinnor

Kvinnor möter kvinnor 2019

Kvinnor för mission har under tiden 26/8-9/9 besök av 3 kvinnor från Zimbabwe och 3 kvinnor från eSwatini (Swaziland).Efter samling och information i Uppsala åker de 2 och 2 ut till lokalavdelningarna i Visby, Oskarshamn, Halmstad, Sundsvall och Östersund. Vistelsen avslutas i Uppsala med GÖRA SKILLNAD-dagarna och hemresa sker 9/9. Se rapport och bilder från besöket nedan och till höger
 

Rapport från besöket 26 augusti – 9 september 2019

Måndag 26/8 Dom kom! Med rätt flyg! Oj, så roligt. Agneta Stojkovic och jag tog emot på Arlanda. Efter mycket packande fick alla deras resväskor plats i våra 2 bilar och vi kunde resa till Uppsala. Första 3 nätterna bodde de 6 gästerna på Uppsala city hostel, där personalen var mycket tillmötesgående. När gästerna fräschat upp sig gick vi ut på stan för lunch och besök i Domkyrkan, där Agneta guidade. Kvällsfika hos Agneta, med mera prat om Sverige och Svenska kyrkan.

Tisdag 27/8 besökte vi Anna Andersmark på Kyrkokansliet och fick en uppdatering av situationen Zimbabwe-Sverige. Besök på Upplandsmuseet. Kvällsmat hos Elisabet Bergman.

Onsdag 28/8 Eva guidar i Gamla Uppsala kyrka. Promenad till församlingens meditationsplats där Berit Åhlander delar ut frälsarkransen till gästerna och går igenom frälsarkransens alla pärlor. Kvällsmat i Biskopsgården, hos Biskop Karin Johannesson.

Torsdag 29/8 reste gästerna två och två vidare ut i Sverige. De reste en från Zimbabwe tillsammans med en från Eswatini. Secret Ndlovu och Nomsa Khumalo reste till Halmstad med omnejd. Regai Mratu och Ntombi Shabangu flög till Visby och reste vidare med båt till Oskarshamn. Vimbai Shumba och Dumsile Zulu tog tåget till Östersund och vidare besök i Sundsvall och Harmånger.

Fredag 6/9 är alla gäster tillbaka i Uppsala och inkvarteras hos 3 olika värdar; Elisabet Bergman, Valmy Rune och Karin Bosaller. På kvällen är det stor fest hos familjen Eva-Maria & Svän Fogelqvist med mycket mat och sång.

Lördag 7/9 deltar gästerna och flera av Kvinnor för missions medlemmar i Kyrkokansliets arrangemang Göra skillnad på Uppsala konsert & kongress. Festmiddag med underhållning ingår i programmet.

Söndag 8/9 är det fortsatt program på UKK och det hela avslutas med gudstjänst i konsertlokalen. Efter det tar vi oss till Tunabergskyrkan, där vi har utvärdering tillsammans med några från värdgrupperna samtidigt som vi äter pizza från närbelägen restaurang. När kvällen kommer blir det kvällsmat och gemyt hos biskopsparet Harlin i deras kolonistuga i Uppsala.

Måndag 9/9 hemresa. Agneta och jag och Karin Bosaller kör gästerna till Arlanda. Där blir det ytterligare vägning och ompackning av bagaget, så att alla till slut kan få med sig all sin packning, vilket alla som sett väskorna anser vara ett stort under!

Fast en kasse blev kvar. Den innehöll varor som damerna inte lyckades sälja under tiden i Sverige. Jag försöker sälja det sista under hösten.

Vi pratade om en uppföljningsresa nästa år 2020. Damerna från Zimbabwe är intresserade av att inbjuda.

Uppsala 17 oktober 2019
Eva Noreborg

Projektet

Handtvätt före maten

 

Sedan 2008 arbetar Kvinnor för mission med projektet Kvinnor möter/stödjer kvinnor. Syftet är att skapa relationer och lära av varandra. Fokus har sedan projektet startat legat på Afrika. I möten mellan kvinnor från Afrika och Sverige har vi fått tillfälle att lyssna på varandras berättelser och lära av andra kvinnors erfarenheter och engagemang.
 
Vid internationella Forumhelgen i Uppsala hösten 2009 och på Världens fest i Växjö 2010 ordnades workshops med titeln Verkligt möte. Det blev intressanta dialoger mellan kvinnor från Sverige och kvinnor från Zimbabwe. Pastor Constance Mamba från Swaziland medverkade på missionsdagarna 2008 och mötte även ett flertal lokalavdelningar. Året därpå gjorde pastor Elitha Moyo från Zimbabwe en liknande resa till Sverige.
 
Under två veckor i juli-augusti 2011 genomfördes en resa till Zimbabwe, då 12 kvinnor från Sverige besökte det västra stiftet. Du kan läsa en dagbok från resan.
Secret Ndlovu, Regai Mratu, Vimbai Shumba, Dumsile Zulu, Nomsa Khumalo, Ntombi Shabangu på Uppsalas längsta soffa.
Vimbai lyssnar på Berit Åhlander, som berättar om frälsarkransen vid Gamla Uppsala församlings meditationsplats.
Besök hos biskop Karin Johannesson i Uppsala stift. Vimbai, Dumsile, Ntombi, Karin, Secret, Nomsa, Regai
Dumsile och Vimbai for till Östersund
Sista kvällen i Sverige i Gunnel och Tord Harlins kolonistuga. Dumsile, Vimbai, Ntombi, Regai, Secret, Agneta Stojkovic, Eva Noreborg, Gunnel Harlin.
Constance och Odhalayo besökte Sverige i maj 2017
Besök i Bulawayo South Parish 2016

Caroline Pereira från Sydafrika medverkade vid Verkligt möte på Världens fest i Växjö 2-6 juni 2010.

Pastor Elitha Moyo från Zimbabwe i Sverige 2009.