Rundbrev till Kvinnor för mission juli 2018

Psalm 558
Herren är min herde god, mig skall intet fattas.
Han mig för till källans flod, när av törst jag mattas.
Han mig vederkvicker väl, på de ängar gröna,
där en ljuvlig ro min själ, i hans vård får röna.

För sitt namn han låter mig, aldrig vilse fara,
leder mig den rätta stig, där jag trygg kan vara.
Om jag går i mörkrets dal, jag dock icke rädes,
Gud, min tröst i alla kval, du är där till städes.

Med din stav, ditt ord och råd, du mig troget leder,
och ett bord av idel nåd, du åt mig bereder.
Godhet blott skall följa mig, hela levnadsdagen.
Sist jag varder upp till dig, i din boning tagen.


Jag har fått nya perspektiv på innebörden av att vara herde. Min dotter och måg har får, åtta tackor, en bagge och tolv halvvuxna lamm, summa tjugoen stycken. Ägarna har varit bortresta några dagar och det har fallit på min lott att se till att djuren har haft mat och vatten, att ingen har trasslat in sig i något stängsel och att ingen har kommit bort.
Försök att räkna tjugoen fårskallar som inte står stilla. Hur jag än räknade så var där bara tjugo, till dess att jag upptäckte att en tacka verkade ha åtta ben. Mycket riktigt, ett halvstort lamm gömde sig bakom sin mamma.
Försök att bära den stora havrehinken genom hagen bort till foderhäcken när alla tjugoen djuren vill vara först att komma åt godsakerna och helst genom att äta direkt ur hinken.
Försök att koppla ihop den väna bilden av små söta lamm med de högljudda bräkanden som börjar så snart skocken anar att maten är på väg.
Jag börjar ana vidden av herdens hårda arbete. Jag börjar också ana vidden av den kärlek som finns när någon kan sakna en av hundra som kommit på avvägar.

För c:a ett år sedan skrev jag i rundbrevet lite om våra afrikanska gästers fascination inför tillgången på vatten när de var här i Sverige på besök. I sommar har vi fått känna av de problem som torkan för med sig. Visst har vi fortfarande vatten i sjöar och vattendrag, men regnet har länge lyst med sin frånvaro. I stället för grönska har vi brunbrända ängar och gräsmattor. Lokalt här i Harmånger började det regna igårnatt och fortsatte hela dagen. Sällan har ett regn i semestertid varit så välkommet. Vi oroas alla över fodertillgången inför vintern.
Vi tänker också mycket på alla de som arbetar med att få bukt på skogsbränderna som härjar och på de som varit tvugna att lämna sina hem och som oroas över om det kommer att finnas något hem kvar att återvända till.
Vårt projekt ”Kvinnor möter Kvinnor” fortsätter. På försommaren var tre av våra medlemmar till Swaziland och mötte de kvinnor från såväl Swaziland som Zimbabwe som var här i Sverige för ett år sedan. I olika sammanhang kommer de att berätta om sina upplevelser. Varför inte bjuda in någon av dem till era lokalavdelningar under hösten för att få direkt information?
Monica finns i Halmstad, RoseMarie i Oskarshamn och Eva i Uppsala.

Hoppas att många av er som läser rundbrevet har möjlighet att delta i höstens missionsdagar i Uppsala den 22-23/9. Detaljerat program kommer på hemsidan.

Ordförandekonferens har vi i Halmstad den 10-11 november. Se till att två personer från varje lokalavdelning reserverar dagarna!

Så önskar jag er alla en trevlig fortsättning på sommaren!

Anna-Lena Arousell Berglund